Dieta lekkostrawna
Na czym polega dieta lekkostrawna?
W diecie lekko strawnej powinno się jeść 4-5 posiłków dziennie co 3 h. Dodatkowo zaleca się każdy kęs dokładnie gryźć i przeżuwać. Ważna rolę pełnią także płyny, powinno się pić około 1,5-2 l wody dziennie. Ponadto dozwolonymi sposobami przygotowania posiłków jest duszenie, gotowanie na parze, pieczenie w foli lub naczyniu żaroodpornym. Smażenie i grillowanie jest niedozwolone. . Smażenie na tłuszczu, wędzenie oraz tradycyjne pieczenie z dużym dodatkiem tłuszczu będą sprzyjać długiemu zaleganiu posiłku w żołądku.
Dla kogo dieta lekkostrawna?
Najczęściej jest zalecana dla pacjentów starszych, po zabiegach chirurgicznych, pacjentów leżących oraz z różnymi schorzeniami m.in.
- nadmierna pobudliwość jelita grubego,
- choroby żołądka i jelit,
- wyrównane choroby nerek i dróg moczowych
- choroby infekcyjne, które przebiegają z gorączką,
- choroby zapalne płuc i opłucnej o ostrym przebiegu
- przewlekłe choroby układu oddechowego, przebiegające z rozedmą płuc,
- nowotwory przewodu pokarmowego (np. rak jelita grubego).
Jak długo stosować dietę?
Okres w którym stosowana jest dieta łatwostrawna będzie zależny indywidualnie od danej osoby. Najczęściej zaleca się, aby stosować ją do momentu ustąpienia objawów chorobowych lub poprawy stanu zdrowia.
Długotrwałe stosowanie tego rodzaju diety może sprzyjać niedoborom witamin, a w rezultacie pogorszeniu odporności, problemów z koncentracją czy pogorszeniu kondycji włosów i paznokci.
Włączanie nowych produktów do diety na początku powinno się wprowadzać w małych ilościach. Dzięki temu pacjent zapobiegnie nieprzyjemnym dolegliwościom takim, jak wzdęcia czy zaparcia.
Błonnik w diecie lekkostrawnej
Błonnik jest bardzo ważny w naszej codziennej diecie, przy odżywianiu lekkostrawnym powinniśmy jeść go w mniejszych ilościach. Zalecane jest jego ograniczenie (25 g/dobę) lub spowodowanie, że będzie on mniej drażniący dla przewodu pokarmowego poprzez:
- wybieranie delikatnych warzyw i owoców,
- obieranie warzyw i owoców ze skórki,
- usuwanie twardych i zwłókniałych części oraz pestek,
- gotowanie,
- przecieranie przez sito, siekanie, miksowanie lub blendowanie,
- spożywanie owoców i warzyw w postaci przecierów i soków.
Zupy i sosy | Zupy gotowane na chudych mięsach lub warzywach: rosół krupnik, zupa jarzynowa | Tłuste zupy na wywarach mięsnych, dodatki w postaci grzybów zasmażki, śmietany |
Dodatki do pieczywa | Masło, humus, chude wędliny i sery | Tłuste wędliny, boczek, smalec, tłuste sery dojrzewające, serek topiony, |
Dodatki do zup | Grzanki i pieczywo pszenne, kluski lane, groszek ptysiowy | Jajka gotowane na twardo, łazanki, kluski kładzione |
Desery | Kisiel, budyń galaretki, musy, bezy, soki | Torty, desery z alkoholem i kakao |
Pieczywo | Pieczywo jasne pszenne | Pieczywo ciemne: żytnie, orkiszowe |
Produkty zbożowe | Ryż biały, makarony jasne, kasza jęczmienna, kasza manna, kasza jaglana | Ryż brązowy, ciemny makaron, kasza gryczana, kasza pęczak |
Warzywa i owoce | Pieczone, duszone, bez pestek i skórki | Warzywa kapuściane, śliwki, papryka, cebula, gruszki rzepa, szczypior |
Nabiał i przetwory mleczne | Jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy półtłusty lub chudy, ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu | Tłuste mleko i śmietana, sery topione i pleśniowe, mleko w proszku |
Mięso i ryby | Kurczak i indyk bez skóry, mięso z królika, cielęcina oraz w mniejszych ilościach chude części wołowiny, dorsz, sola, mintaj, pstrąg | Wieprzowina, wołowina, baranina, gęś, kaczka, salami, parówki, drobno mielone kiełbasy, pasztetowa, kaszanka, sushi, tatar, ryby wędzone i konserwy |
Tłuszcze | Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, świeże masło, olej lniany | Smalec, olej palmowy, olej kokosowy, twarde margaryny |
Śniadanie: bułka pszenna z humusem/ masłem, 2 plastrami wędliny drobiowej i 3 plastra i pomidora bez skórki.
Drugie śniadanie: smoothie borówkowo - malinowe: garść borówek, malin i 250 ml mleka zmiksować ze sobą.
Obiad: pierś z kurczaka gotowana z purre ziemniaczanym i gotowanym kalafiorem.
- 150 g piersi kurczaka
- oregano
- bazylia, majeranek, sól
- 200 g kalafioru
- 200 g ziemniaków
- 5 g masła
Kurczaka wymieszaj z ziołami i solą. Umieść w papierze do pieczenia i gotuj na ziemniakach około 10-15 minut. Kalfior ugotuj w wodzie. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w ćwiartki, ugotuj. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj masło i mleko, zblenduj na gładką masę. Puree ziemniaczane podaj z ugotowanym kalafiorem i kurczakiem.
Kolacja - zupa krem z cukinii:
- 0,5 l wody,
- pół szklanki mleka 2%,
- 3 duże cukinie,
- korzeń pietruszki,
- 1/3 korzenia selera,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- pół małej cebuli,
- sól
- Wrzucić obrane i pokrojone warzywa oraz natkę pietruszki do gotującej się wody.
- Gotować 25 min. Gdy warzywa będą miękkie dolać mleko, doprawić i blendować.
Artykuł opracowany przez praktykantkę Julię Kędrę
