Choroby dietozależne
Do najpopularniejszych chorób DIETOZALEŻNYCH, czyli zależnych od spożywanych pokarmów, zaliczamy:
Otyłość:
- powstaje na skutek dodatniego bilansu energetycznego, czyli nadmiernego spożywania pokarmów oraz na skutek źle zbilansowanej diety pod względem składników odżywczych (min. za duża ilość węglowodanów, w tym cukrów prostych)
Cukrzyca typu II:
- jest związana z podwyższonym poziomem cukrów we krwi. Powstaje głównie w wyniku nadmiernego spożywania cukrów prostych. Powoduje zwiększone wydzielanie insuliny przez trzustkę, co w dalszym przebiegu choroby przekracza zdolności wydzielnicze trzustki. To z kolei wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, tj. oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych
- nieustannie wysoki poziom glukozy we krwi powoduje uszkodzenie komórek trzustki produkujących insulinę lub brakiem reakcji na działanie insuliny (insulinooporność)
Choroby układu krążenia, m.in.:
- nadciśnienie tętnicze – m.in. w wyniku nadmiernego spożywania soli oraz otyłości
- miażdżyca – zaburzenie gospodarki lipidowej (wzrost stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji LDL i trójglicerydów, spadek stężenia cholesterolu HDL) prowadzące do powstawania blaszki miażdżycowej
- zawał serca (powstaje w wyniku podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi, który przyczynia się do pęknięcia blaszek miażdżycowych. Jeśli pęknięcie jest duże, powstaje zakrzep zamykający tętnicę niedoprowadzającą krew do serca
- tętniaki
Choroby układu trawiennego:
- zapalenie woreczka żółciowego, kamica żółciowa, choroby trzustki, przewlekłe zaparcia, poalkoholowa marskość wątroby, biegunki, wrzody itp.
Nowotwory min. układu pokarmowego, nerek, itp.:
- spowodowane poprzez niedobory jak i nadmiar niektórych składników odżywczych oraz obecność w żywności związków o działaniu karcynogennym,
Niedożywienie:
- powstaje na skutek ujemnego bilansu energetycznego oraz za niskim jak na potrzeby organizmu spożyciem białka
Osteoporoza:
- niedostateczne spożycie wapnia, magnezu, potasu oraz i wit. A,D, K, C i B6 (mleko, nasiona roślin strączkowych)
- nadmierna podaż fosforu, fluoru, sodu
Choroby układu nerwowego:
- udar mózgu, choroba Parkinsona, Alzheimera, depresja
Próchnica zębów:
- duża ilość cukrów prostych w pożywieniu