Blog - Dietetyk Radosław Bernat

Kwasy tłuszczowe omega-3

Dlaczego warto dbać o podaż kwasów omega 3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to rodzaj wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne to prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzy główne typy kwasów omega-3, czyli kwas dokozaheksaenowy (DHA), kwas alfa-linolenowy (ALA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), są kluczowe dla zdrowia mózgu człowieka, serca oraz układu odpornościowego.
Działanie przeciwzapalne pochodnych kwasów tłuszczowych omega-3 jest często wymieniane jako jeden z głównych mechanizmów ich działania przeciwnowotworowego. Wyniki badań zwróciły uwagę na związek niedostatecznego spożycia kwasów EPA i DHA z osłabieniem funkcji poznawczych, przyspieszeniem procesu starzenia i rozwojem chorób neurodegeneracyjnych,w tym z chorobą Alzheimera.
Kwasy omega-3 możemy znaleźć w:tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, sardynki,śledzie, oleje rybie),oleju lnianym, siemieniu lnianym, orzechach włoskich, oleju rzepakowym. Suplementacja omega-3 może być korzystna szczególnie dla osób starszych, na diecie wegańskiej/wegetariańskiej, ciężarnych kobiet oraz dla osób mających częste stany zapalne.
Aby zadbać o swoje zdrowie, warto rozważyć włączenie do swojej diety produkty wymienione powyżej lub suplementacje kwasami omega-3 w dawce 250mg/dobę(EPA+DHA).


Opinie o mnie  |  Zamów dietę