Blog - Dietetyk Radosław Bernat

Jakie witaminy i składniki mineralne zawierają grzyby?

Jakie witaminy i składniki mineralne zawierają grzyby?

Grzyby można uznać za dobre źródło witamin z grupy B. Niektóre gatunki pod względem zawartości niacyny i ryboflawiny nie ustępują niektórym produktom zbożowym, a także mięsu, które uważane jest za dobre źródło tych witamin.
Ponadto grzyby zawierają pewne ilości witaminy C, tiaminy, kobalaminy, witaminy D oraz E. Niektóre gatunki o zabarwieniu pomarańczowym, np. pieprznik jadalny (kurka), są źródłem prowitaminy A.
Grzyby są także dobrym źródłem składników mineralnych, głównie potasu, fosforu i magnezu. Zawartość magnezu w grzybach jest zbliżona do zawartości tego pierwiastka w świeżych owocach czy warzywach.
Poza tym występują w nich pierwiastki śladowe, takie jak miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden i selen.
Grzyby są przy tym niskokaloryczne oraz zawierają sporą ilość błonnika, mogą być świetnym dodatkiem do potraw w trakcie redukcji!
Opinie o mnie  |  Zamów dietę