Blog - Dietetyk Radosław Bernat
Sezonowe owoce i warzywa - jesień
Owoce:
gruszki
jabłka
żurawina
śliwki
pigwa
Warzywa:
dynia
cukinia
buraki
marchew
pietruszka
kalafior
brokuły
por
Przepis na placuszki dyniowe
Składniki na dwie porcje:
2 jajka
200 g upieczonej dyni
100 ml mleka / napoju roślinnego
50 g płatków owsianych
1 łyżka miodu
łyżeczka cynamonu / przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
Jajka, dynię, miód oraz płatki zblenduj na gładką masę. Dodaj odrobinę soli i cynamon lub przyprawę do piernika, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z obydwu stron.
Jedna porcja:
246 kcal
Białko : 11,7 g
Tłuszcz : 8,1 g
Węglowodany : 32 g
Błonnik : 5,8 g